maandag 16 november 2015

Onderzoek aandrijving


Vroeger dachten we dat de aandrijving vrij simpel zou lukken. We hebben er echter nog niet bij na gedacht hoeveel onze draak naar voor zou moeten bewegen indien het kind 1 beweging doet.

Origineel hebben we gedacht gewoon met 1 ratel te werken welke dan de as aandrijft bij de neerwaartse beweging en er niets gebeurd bij de het naar boven bewegen. Aangezien we hierbij wielen met straal 20 cm nodig hebben om iets vooruit te komen zijn we op zoek gegaan naar een betere aandrijving.


Hierbij hebben we voorbeelden gezocht van reeds bestaande voorwerpen welke ook de op en neergaande beweging gebruiken.

Waarbij  wekwamen op het Rockboard. Dit is een step waarbij deze vooruit gaat door de op en neer gaande beweging.

 



 



Wij zullen net as in het rockboard gebruik maken van 2 identieke ratels welke we omgekeerd ten opzichten van elkaar op de aandrijfas plaatsen.
Hierdoor krijgen we een constante aandrijving. We gaan echter niet werken met kettingen maar met 2 vaste staven welke komen aan het bewegende zit platform.


woensdag 4 november 2015

Prototype 11: finaal uitwerking systeem


In ons finaal prototype hebben we dus een bewegend platform gemaakt waar het kind zal op zitten. Het vleugelsysteem is gebaseerd op voorgaande ondervindingen.





Vervolgens gebruiken we een driehoekig scharnierpunt om de vleugels op en neer te laten bewegen. Op deze driehoek hebben we een wieltje geplaatst welke er voor zorgt dat er zo weinig mogelijk wrijving ontstaat bij de op en neer beweging.






In onderstaande filmpje zie je de uitgewerkte beweging.


Extra onderzoek fladderbeweging vleugels


Aangezien onze fladder beweging nog steeds niet op punt staat hebben we nog extra onderzoek gedaan op het internet over verschillende fladder bewegingen.

Volgende zeer interessante filmpjes hebben we gevonden.




In dit filmpje is de beweging van de vleugel al erg vereenvoudigd maar de beweging ziet er nog steeds heel echt uit. Iets minder hieraan is dat ze weer met een roterende beweging werken.



In onderstaand filmpje zien we hoe ze een rechtlijnige beweging gebruiken om de vleugels op en neer te laten bewegen. (tussen 0.11 s en 0.19 s)
Ze maken hier gebruik van een driehoek welke de vleugels omhoog duwen als de as naar voor en achteren beweegt.


Prototype 10


Na vorige post zijn we dus opnieuw opzoek gegaan naar een nieuw concept. Het idee van het harde deel en flexibele deel werd afgeketst aangezien dit te simpel is. En zijn we vervolgens begonnen aan het bouwen van een nieuw prototype.

Hierbij hebben we het deel uitgewerkt welk op en neer zal bewegen. Dit prototype is echter niet goed aangezien het vlak schuin naar beneden duwt.



We hebben dus besloten om heel het op en neer gaande platvorm op veren te plaatsen welke vervolgens de vleugels zullen aandrijven.


Pototype 9


Aangezien we nog steeds een groot probleem hebben met de wrijving zijn we ieders afzonderlijk nog eens beginnen nadenken over hoe we het probleem eventueel kunnen oplossen.

De wrijving van de voorgaande beweging kunnen we heel makkelijk oplossen door gebruik te maken van een trek veer en een koord met katrollen. Maar de fladderbeweging hebben we er nog steeds niet in zitten.



Hierbij denken we eraan heel het systeem enorm te vergemakkelijken en slechts 1 hard segment te gebruiken bij de vleugel. Aan dit hard segment plaatsen we vervolgens een flexibel kunststoffen deel. welke de vleugel beweging uitvoert bij het op en neer gaan van het kind.



Prototype 8

In dit prototype hebben we getracht 1 geheel te maken van de vorige prototypes. Zo hebben we al een soort lijf gemaakt waar heel het vleugelsysteem in zit. Hierbij gebruiken we de driehoek de vleugel naar voor en naar achter te bewegen in een op en neergaande beweging.




Nadeel aan deze uitwerking is dat er veel wrijving aan te pas komt. En wat zwaar kan zijn voor het kind om dit op en neer te laten bewegen.

Ook vinden we nog een probleem in het fladderen van de vleugels. Dit lukt nog niet in dit systeem.

Hier hebben we geprobeerd de fladderbeweging te begeleiden met een rail. Maar deze bevorderde de beweging niet en zorgt natuurlijk voor nog meer wrijving.